Door het installeren van de ADVA ALM wordt veel informatie over de staat van het netwerk verkregen, zodat er actief opgetreden kan worden.
Eind maart is SPIE, in het netwerk van VitrumNet in Dordrecht, samen met ADVA (ADVA Optical Networking) en Cable Concepts Center een test gestart om het passieve glasvezelnetwerk continu, 24/7 en realtime te bewaken. Door het installeren van de ADVA Advanced Link Monitor (ALM) wordt veel informatie over de staat van het netwerk verkregen, zodat er actief en preventief opgetreden kan worden. Tevens is voortaan het bewaken van live-verbindingen met deze oplossing mogelijk.
Proactieve monitoring glasvezelnetwerken
Hersteltijden van storingen - oftewel SLA’s - staan steeds meer onder druk. Mondiaal worden we steeds afhankelijker van het internet. De vraag naar meer bandbreedte is bij veel bedrijven een hot topic. Het werken in de cloud heeft volgens insiders dan misschien niet de toekomst, het is bij steeds meer bedrijven wél de realiteit. Bij calamiteiten hebben we de storingslocatie dus nog sneller gevonden, wat de MTTR ten goede komt en waardoor de cloud voor onze klanten weer sneller beschikbaar komt.
Aanpak fibertapping
Bij meer verbindingen groeit het vraag naar indringer detectie. Denk onder meer aan fibertapping (het aftappen van informatie die over de glasvezel loopt). Vanuit het Network Operations Center (NOC) in Oss ziet ALM niet alleen de fibertapping, maar weet het ook direct de exacte locatie van waaruit dit plaatsvindt. Ook kunnen wij via ALM monitoren op vocht in closures of openen we dit systeem infrastructuur, zoals handholes.
Snelle storingsdetectie
Door het monitoren van de fysieke laag, de glasvezel in het netwerk, zijn we onafhankelijk van informatie van klanten. Het werkt zelfs andersom. Belden de klant ons vroeger om een storing te melden, nu trekken wij door het koppelen van de data uit het monitoringssysteem met ons netwerkbeheersysteem al binnen enkele secondes na het ontstaan van een incident zelf aan de bel.